Koneet ja verkko

Mikäli paikan päällä on valmiiksi koneita, kannattaa selvittää hyvissä ajoin, saako koneisiin asentaa omia ohjelmia JOTI -viikonlopun ajaksi. Koulujen tietokoneisiin usein ei saa muut kuin järjestelmän valvoja asentaa ohjelmia. Neuvottelemalla todennäköisesti saatte luvan asentaa koneisiin esimerkiksi X-Chat tai mIRC ohjelman. Mikäli ette kuitenkaan saa asentaa niihin mitään ohjelmaa, voitte siltä käyttää JOTI:n ajan niin sanottua web-chattia. Myös irssiä pystyy putty:n kautta käyttämään tämänlaisissa tilanteissa, mutta se varsinkin aloittelijoille hieman liian haastavaa. Koneet kannattaa testata ennen JOTI:a jottei tule ikäviä yllätyksiä itse tapahtuman aikana.

Mikäli paikassanne ei ole koneita tai niitä on niin vähän, etteivät ne riitä kaikille on syytä etsiä lainaan tietokoneita. Nykyisin kun kannettavat tietokoneet ovat yleistyneet, on oman tietokoneen mukaan ottaminen entistäkin helpompaa. Kannettavia tietokoneita varten kannattaa rakentaa paikan päälle langaton verkko eli niin sanottu WLAN, tällöin kytkimiä/hubeja ja johtoja ei tarvita niin paljoa. Viime aikoina on myös niin sanotut mokkulat yleistynyt, jos joku omistaa sellaisen se kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan, näin säästyy yhteistä verkko kaistaa.

JOTI-tapahtuman internet yhteydeksi riittää hyvin tavallinen adsl-nopeus. JOTI:n aikana kannattaa välttää turhaa isojen tiedostojen lataamista internetistä sillä se hidastaa kaikkien nettiyhteyttä. Jos haluatte nopeamman internet yhteyden JOTI:n ajaksi kannattaa kysyä omalta internet operaattorilta suostuvatko he nostamaan viikonlopun ajaksi yhteyttä.

 

Vakuutus

Mikäli lainaatte omaan tapahtumaanne tietokoneita esimerksi koulun koneet, teillä on mahdollisuus saada Suomen Partiolaisten kautta vakuutus lainatuille koneille. Omille koneille ei kuitenkaan saa vakuutusta. Jotta saisitte vakuutuksen lainatuille koneille teidän tulee lähettää tiedot koneista joti-koordinaattorille. Vakuutuksen saamiseksi teidän tulee kertoa:

 

  • koneiden malli, määrä
  • ostovuosi
  • ostohinta
  • nykyarvo
  • omistaja
  • kuka on lainannut.

 

Lähiverkon rakennus

Lähiverkon muodostaminen JOTI:a varten ei ole kovinkaan vaikeata, ja se onnistuu helposti myös kokemattomammiltakin tietokoneiden käyttäjiltä. Lähiverkon voi rakentaa monella eri tavalla ja internetistä löytää nopealla googlauksella paljon aiheeseen liittyviä ohjeita. Tässä on lyhyesti kerrottuna aiheen perusteet.

Ennen lähiverkon rakentamista on varmistettava, että jokaisessa tietokoneessa on verkkokortti, kaikissa uusissa koneissa se on vakiovarusteena ja kannettavissa tietokoneissa on nykyään langatonverkkokortti vakiona. Lisäksi on varmistettava, että käytössä on tarpeeksi verkkokaapeleita.

Helpoin tapa rakentaa lähiverkko JOTI:a varten on rakentaa langallinen lähiverkko. Jos tarpeena on saada vain muutama tietokone verkkoon voi siihen tarkoitukseen riittää jo pelkästään ADSL-modeemin kytkin, johon kytketään verkkokaapelilla erikseen jokainen tietokone. Usein tämä ei kuitenkaan riitä, johtuen tietokoneiden määrästä. Tällöin tarvitaan ADSL-modeemin lisäksi kytkin/kytkimiä (switch). ADSL-modeemiin ja kytkimen välille tulee verkkokaapeli ja tietokoneet kytketään verkkokaapeleilla kytkimeen. Tarvittaessa kytkimiä voi kytkeä toistensa perään.

Langattomanverkon rakentaminen ei paljoa eroa langallisenverkon rakentamisesta. Kytkimen tilalle tarvitaan vain wlan-tukiasema. Tukiaseman mukana tulee ohjeet kuinka langattoman verkon saa pystytettyä. Langattomaan verkkoon on syytä määritellä salasana jolloin ulkopuoliset eivät pääse kytkeytymään siihen. Wlan-tukiasemissa on myös usein kytkin jolloin siihen voidaan kytkeä koneita myös ”langallisesti” ja tarvittaessa sen perään voi laittaa vielä toisia kytkimiä.

Aiheeseen löytyy lisää ohjeita esimerkiksi Tampereen Opiskelija-asuntosäätiön sivuilta. Opiskelija taloissa ei käytetä ADSL-modeemaja, vaan niiden tilalle kuvassa on erillinen ATK-pistorasia.