WWW

WWW eli World Wide Web (webbi, web) on Internetin tunnetuin ja näkyvin osa. WWW koostuu yksityisten ihmisten, yritysten jne. kotisivuista, joita on jo yli miljardi. Webissä ovat yleistyneet erilaiset interaktiiviset toiminnot eli esimerkiksi tietoa voi hakea hakusanoilla tietokannoista, sivuilla voi chattailla, pelata sekä tietenkin tilata ja ostaa tuotteita. Palvelimeksi kutsutaan Internetissä olevaa konetta (ei ole välttämättä oikea fyysinen kone), jolla on oma osoitteensa (eli URL esim. http://www.partio.fi/). Kotisivuja katsellaan selaimella (browser), joita ovat esimerkiksi Firefox, Mozilla ja Internet Explorer.

Jamboree On The Internet tapahtumaa varten Nettipartiolaiset ylläpitävät http://joti.partio.net/-palvelinta eli JPN:ää. Sinne kootaan tietoja tapahtumasta (ohjeita, linkkejä jne) ja toimintaa (JOTI-kartta, merkit).

WWW:ssä on paljon partioaiheisia kotisivuja. Monella suomalaisella lippukunnallakin on jo omansa. Surffailun (eli sivujen katsomisen) voi aloittaa vaikka seuraavilta sivuilta:

http://joti.partio.net/ (Suomalainen JOTI-palvelin) http://www.partio.fi/ (Suomen Partiolaiset ry) http://www.partio.net/ (Nettipartiolaiset ry) http://www.scout.org/ (WOSM) http://www.jotajoti.org/ (kansainvälinen JOTa-JOTI sivusto) http://www.scoutlink.net (ScoutLink)

 

Kotisivujen tekeminen

Kuten miljoonista kotisivuista arvata saattaa, sivujen tekeminen ei ole vaikeaa. Tekemiseen löytyy runsaasti ohjeita kirjoista ja webistä. Lippukuntien kotisivukisastakin saa hyviä vinkkejä http://sivukisa.partio.net/

Usein suuressa innostuksessa unohtuvat hyvien kotisivujen edellytykset: kohderyhmä, suunnittelu ja ylläpito. Ensin voisi selvittää sen, miksi sivuja tehdään ja mitä hyötyjä niiltä odotetaan.

Lippukunnan tai vartion JOTI-tapahtuman sivu voi toimia lyhyenä esittelynä ryhmästä, joka osallistuu tapahtumaan; ketä ollaan, missä ollaan, miltä näytetään, yhteystiedot ja koska osallistutaan. Sivun osoitetta voi sitten jakaa kaikille kiinnostuneille (ei tarvitse useasti toistaa samoja asioita) ja ehkä sivulla kävijöiltäkin saadaan yhteydenottoja. Lisäksi kun sivulle on linkki http://joti.partio.net/:ssä, tieto ryhmän osallistumisesta on kaikkien nähtävillä, joten tutut voivat löytää ryhmän helposti.

 

Sivutila

Kotisivuille on tarjolla useita eri sijoituspaikkoja. Ilmaisia (ts. mainosrahoitteisia) paikkoja ovat esimerkiksi http://geocities.yahoo.com/ sekä http://www.tripod.lycos.com/. Lippukunnille, partiopiireille ja muille partioyhteisöille tarjotaan maksutonta kotisivutilaa Suomen Partiolaisten palvelimelta.

Mm. Nettipartiolaisten palvelimelta sivutilaa saa pientä maksua vastaan. Kotisivuillakin voi olla "edelleenohjausosoite". Vartion sivut voi ihan hyvin sijoittaa esimerkiksi jonkun jäsenen kotisivujen alle. Vartion esittelysivun vaikka JOTI:a varten voi tehdä myös PartioWikiin http://wiki.partio.net/

 

Wiki

Wiki on yleisnimitys helposti selaimen kautta muokattaville www-sivustoille ja niiden alustana toimiville ohjelmistoille. Useimmiten Wikitekniikkaa käytetään tietosanakirjoihin, tunnetuin niistä on Wikipedia.

Koska wiki-ohjelmistoja on erilaisia, niitä voi käyttää eri tarkoituksissa esim. dokumentoinnissa. Mediawikillä tehdyt lippukunnan kotisivutkin ovat nähneet päivänvalon.

PartioWiki on vuonna 2006 aloitettu partioaiheisten artikkelien tietokanta, joka kasvaa huimaa vauhtia. PartioWikissä voi käydä opettelemassa wikittelyä tutun aiheen piirissä.

 

Yhteisöpalvelut

Viime vuosina yhteisö palvelut kuten Facebook, IRC-Galleria, Second Life, Habbo Hotel tai partiolaisten Scoutface ovat saavuttaneet suuren suosion. Näitä palveluita voi myös hyödyntää JOTI:ssa. Scoutfacen ja Facebookin kautta on mahdollista löytää myös ulkomaalaisia partiolaisia. Näiden palveluiden huonoksi puoleksi tulee se, ettei näitä palveluita valvota ja näissä on myös ei partiolaisia. Ennen näiden käyttöä JOTI:ssa, on syytä tutustua nettiturvallisuuteen.